Op reis naar Auvergne, wat moet je weten?

auvergne

Op reis naar Auvergne, wat moet je weten?

pascal No Comment
Geen categorie

In het mooie zuidelijke centrum van Frankrijk lag ooit de regio Auvergne. Tegenwoordig is het samengevoegd met Rhône-Alpes en vormt het samen de nieuwe regio: Auvergne-Rhône-Alpes met de daarbij horen hoofdstad Clermont-Ferrand. Een groot deel van het gebied maakt deel uit van het Centraal Massief, dit is een oud vulkanisch gebergte dat zich deels over de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Auvergne staat bekend om zijn muzikale cultuur en dan met name de dans. Welke plekken je het beste kunt bezoeken en hoe je dat kunt doen? Hieronder een kort overzicht.

Veel natuur

Ongeveer 2 t/m 3% van de Franse bevolking woont in de regio Auvergne. Dit zorgt ervoor dat er veel ongerepte natuur is. Doordat de regio onderdeel is van het Centraal Massief zijn er oude vulkanen waar in de winter op geskied wordt, maar waar in de zomer veel wordt gewandeld of gefietst. Om echt veel natuur tot je te nemen zou je bijvoorbeeld naar De Cantal kunnen gaan. Deze streek staat in Auvergne ook wel bekend als de groene streek, omdat er veel planten, bomen en groen te vinden is. Naast het mooie groen zijn er in deze regio ook verscheidene leuke dorpjes en stadjes te ontdekken.

Steden en dorpen

Ondanks de kleine bevolking kennen de plaatsjes in Auvergne veel rijke cultuur. Om zoveel mogelijk plaatsen in één keer te zien, is een auto huren wellicht een goede optie. Je kunt zo meerdere routes volgen en halverwege ook afhaken en opzoek gaan naar een nieuw avontuur. Zo zou je eens kunnen beginnen bij Moulins waar een wijnroute vertrekt van ongeveer 80 kilometer lang. Deze brengt je langs verscheidene leuke plekjes waar wijn zeer centraal staat. Het leuke aan de dorpen en steden in Auvergne is dat ze erg divers zijn in uitstraling.

Kamperen

De zomer is in Auvergne toch wel het meest geschikte seizoen voor een tent- en/of caravanvakantie. De kampeerterreinen zijn in de andere seizoenen ook wel geopend, maar kunnen dan een beetje killetjes overkomen. Je hebt zowel campings met veel voorzieningen als weinig, maar de meesten zijn gelegen aan meren of grote rivieren. Een frisse duik kan dus iedere ochtend genomen worden, voordat je weer op pad gaat.

Vervoer

Indien je besluit om met een auto door deze mooie regio te rijden, is het verstandig om een beetje vooronderzoek te doen. Bij de meeste autogarages kun je alleen een auto huren met een creditcard. De huur van de auto kan wel contant betaald worden, maar vaak wordt de borg van de creditcard afgehaald. Een auto huren zonder creditcard is wel mogelijk, maar hiervoor zul je goed onderzoek moeten doen of wellicht vanuit Nederland een auto moeten huren om vervolgens die kant op te reizen. Als je dan eenmaal een auto hebt, kan het genot en ontdekken beginnen!